ПЕТТЕ ЕЗИКА НА ЛЮБОВТА

Петте езика на любовта

Знаете ли кои са езиците на любовта?

Хората изразяват и приемат любовта по различен начин. Според Гари Чапмън има пет начина хората да изразяват и разбират емоционалната любов - петте основни езици на любовта.

Това са: УТВЪРЖДАВАЩИ ДУМИ, ПЪЛНОЦЕННО ВРЕМЕ, ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОДАРЪЦИ, ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩ и ФИЗИЧЕСКО ДОКОСВАНЕ.

Всеки от нас има първичен език на любовта, който е изграден от ранното ни детство от нашите родители. В резултат на това всеки има различни емоционални нужди, в отговор на които, усеща любовта от другия. Той прави това за мен, значи ме ОБИЧА.

Обикновено ние правим за другия това, което очакваме от него. Например, ако нашия език на любовта е Пълноценно време ние имаме нужда да споделяме повече време със своя партньор и очакваме, че той има същите нужди. Ако това е така, би било прекрасно. Двойки, при които партньорите имат еднакви езици на любовта ще се чувстват ценени и обичани! Но...

За съжаление ние често говорим на различни езици и трябва да се научим да се разбираме...

Грешки в превода

Не всички хора говорят на един и същ език. Емоционалните езици на партньорите могат да са толкова различни, колкото български и китайски.  Хората са склонни да говорят на своя език и затова остават неразбрани. Ние изразяваме любовта си към своя любим, но посланието ни не достига, защото говорим на чужд за него език. Това е така, защото партньорът ни има различни емоционални нужди. За някои любовта е грижа, за други подарък или прегръдка.

Решението...

Решението е да научим първичния любовен език на партньора си, за да показваме любовта си успешно. Така жестовете, които правим ще бъдат разбрани и оценени. Когато се срещнат двама души с различни любовни езици, връзката им зависи от това дали двамата ще разберат емоционалния език на другия и дали ще се научат да го използват. Открийте своя първичен език на любовта и този на партньора си, като прочетете основните им характеристики.

Утвърждаващи думи

Това е първичния език на любовта на хората, за които е особено важно вербалното общуване и имат нужда да чуват от своя партньор колко ги обича, подкрепя и други утвърждаващи думи. Те се чувстват обичани и ценени, когато техният партньор изразява с думи любовта си, възхищението си и т.н. "Той ми говори мило, забелязва успехите ми, не пропуска да каже, че съм красива! Значи ме обича!"

Пълноценно време

Хората, които имат нужда да прекарат повече пълноценно време със своя любим са тези, чийто първичен език на любовта е Пълноценното време. Те се чувстват обичани и ценени, когато техният партньор отделя време за тях - например за разходка, кино и дори просто разговор. "Той отделя време за мен, приятно му е в моята компания, иска да бъдем по-често заедно! Значи ме обича!"

Получаване на подаръци

Получаването на подаръци е първичен език на любовта за хората, за които подаръкът е символ на грижа и любов. За тях няма значение, дали подаръкът е скъп или безплатен. Важното е, че техният любим е мислил за тях и е положил усилия да покаже любовта си с поднасянето на подарък. "Той е мислил за мен, иска да ме зарадва и е положил усилия! Значи ме обича!"

Помощ

За някои хора най-разбираемият израз на любов е, когато някой им помага. Това са хората, чийто първичен език на любовта е получаване на помощ. За тях е важно, когато имат нужда техният партньор да им помогне, да бъде до тях. "Той ми помага и се грижи за мен винаги когато имам нужда, мога да разчитам на него, полага усилия, за да ми е спокойно! Значи ме обича!"

Физическото докосване

Физическото докосване е първичен език на любовта за хората, които се нуждаят от физически допир и близост, за да се чувстват обичани. За тях липсата на физическа близост е липса на любов. Прегръщането, целуването, държането за ръка, секса и всяко физическо докосване са доказателства за любовта на партньора.

Ако искате да научите повече - препоръчваме ви книгата на Гари Чапмън "Петте езика на любовта"

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

ЛЮБИМА     РУБРИКИ