samhain-cinderella-bg-compressor

5 ритуала и факти за Самхейн, които трябва да знаете

Самхейн е древен келтски празник, изпълнен с магия и мистика

 

Календарът на древните келти се делял на светла и тъмна част. С празника Самхейн започвали тъмните времена. Той се свързвал със събирането на реколтата и предстоящата зима.

Празникът се чествал на 31 октомври, 3 дни преди това и 3 дни след това.

Бил посветен на Бога - умиращото Слънце, което се връща отново на пролет.

Вижте 5 интересни ритуала и факти за Самхейн.

1. Самхейн и Хелоуин са два различни празника

Древните келти празнували Самхейн, като почитали умиращия бог, който ще се прероди с началото на пролетта и разцвета на природата след студения сезон.

Те си спомняли починалите близки хора, събирали реколтата и се подготвяли за тъмните времена, предпазвайки се от злите духове.

Историята на Хелоуин започва след като Ирландия приема християнството. Хелоуин води началото си от преобразяването на Самхейн в навечерието на Деня на вси светии, който се празнува на 1 ноември. Споменава се за първи път през 16 век. Хелоуин става известен с тиквените фенери, Сатаната, карнавалните костюми, раздаване на сладки и т.н.

2. Главните традиции на Самхейн са свързани с починалите близки хора

Самхейн е празник за възпоменание на починалите роднини и близки хора. На този ден, според традицията, духовете на мъртвите получават свобода - но само до сутринта на 1 ноември. Според поверието, в нощта на Самхейн починалите роднини виждат близки си хора, наблюдават празника и дори участват в него. Ако празнувате празника с цялото семейство, поставете допълнителен стол близо до масата и допълнителни прибори за починалите роднини.

Основната традиция на Samhain е общуването с починали роднини. Оставете почерпка за тях, разгледайте стари фотоалбуми. Ако мислите, че сте направили нещо нередно с тях, помолете ги за прошка на Самхайн - те определено ще ви чуят в тази вълшебна нощ.

Според поверията, в нощта на Самхейн, до изгрева на слънцето, в нашия свят навлизат и злите духове, така че бъдете предпазливи.

3. Магичен ритуал за избавяне от проблеми, лоши навици и зло

Самхейн е най-доброто време да се отървете от онова, което ви пречи. Помислете какво ви пречи – вредни навици, проблеми, злобни хора, страхове. Магическата работа по време на ритуала ще бъде насочена към избавяне от всичко това.

Запалете две църковни свещи. Ако искате можете да запалите тамян или билки по време на ритуала.

Напишете на хартия това, от което искате да се освободите: лоши навици, проблеми, страхове, хора, които не искате да виждате. Вземете списъка в ръка и произнесете на глас:

„Моля, променящата се природа, в този специален ден от Колелото на годината да ми помогне да се освободя от (прочетете вашия списък). Сега аз се освобождавам от (прочетете вашия списък). Така да бъде!"

След това, сгънете листа и ритуално го изгорете в подходящ съд. Ако листа е по-голям може да го разкъсате на няколко части, за да го изгорите по-лесно. Бъдете внимателни с огъня!

След като остане само пепел, отворете прозореца или излезте навън и разпръснете пепелта на вятъра с думите "Освободих се".

4. Почистване и пречистване на дома

Келтският фестивал Samhain е най-подходящото време да се отървете от всичко ненужно!

Дори обикновеното почистване в тези дни може да има магически смисъл. Превърнете почистването на дома си в мащабно пречистване от негативите, натрупали се през цялата година. Добавете сол и билки във водата, с която ще чистите. Отървете се от нещата, които вече не ви трябват.

След като почистите, можете да прекадите стаите на дома си с тамян и да запалите свещ.

5. Почитане на Самхейн от Вещите, като специален ден в Колелото на годината

Келтският празник Самхейн заемал специално място в живота на Вещите (знаещи и можещи жени, по-рядко мъже, които имали силна връзка с природата, усещали и ползвали природните сили и притежавали специални умения да лекуват и помагат. В тъмните времена на човечеството тези мъдри жени, наричани вещици, били преследвани, измъчвани, убивани, дори изгаряни живи, заради страхът, който знанията и светлината им всявали в посредствените хора.) Самхейн е неразделна част от Колелото на годината - празници на магия и сила.

Това са специални дни в календара, всеки от които има свои митологични и магически аспекти. Колелото на годината се състои от осем могъщи и силни дни или празници в календара на вещите.

Колелото на годината отразява цикъла на смъртта и прераждането на Бог Баща и преобразяването на Богинята Майка, както и движението на слънцето в годишния цикъл. На Самхейн Богът на слънцето умира и Богинята скърби.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ