ЛЕГЕНДАТА ЗА КРАСИВАТА СТАНА И ЗАЛИВА АТЛИМАН

Легендата за красивата Стана и залива Атлиман

Откъде произлиза името на плаж Атлиман в Китен

 

Това се е случило още по времето на завладяването на Странджа и крайбрежието от турците, в началото на налагането на османското владичество на Балканския полуостров.

Според легендата, при превземане на странджанските крепости, султан Мурад обсадил тогавашното селището-крепост Урдовиза (днешния град Китен).

Красивата девойка

По това време, както достига до нас легендата, в Урдовиза живеела болярска дъщеря на име Стана. Тя била толкова красива, че султанът, запленен от нейната хубост й предложил да се омъжи за него.

От очите на хубавицата се леели сълзи, но в един момент трепнала някаква надежда. Стана отвърнала на султана, че ще се омъжи за него, но преди това иска да й бъде изпълнено едно желание: колкото земя може да обиколи ездач на хвърковат кон от изгрев до залез слънце да бъде освободена от всички султански данъци.

И така в една ранна утрин Стана Урдовизка поела с "хвърковат" кон на югозапад и през целия ден прехвърляла гористи странджански баири и долове.

Жребецът непрекъснато се обливал в бяла пяна, но Стана не спирала дори за миг, за да обиколи повече български земи.

Към привечер красивата девойка на хвърковатия си кон била заобиколила Урдовиза, Ургари (днешно Българи), Мързево (днешно Кондолово), Граматиково, Заберново, Стоилово, Бяла вода и още няколко други селища в югозападна посока – общо 17 села.

С последни сили красивата девойка на коня препуснала от гористото странджанско било към черноморския бряг.

Атлиман - заливът на коня

Когато Стана достигнала до залива, северно от Урдовиза (днешен Китен), конят се строполил от преумора и издъхнал. Умряла и родолюбивата девойка.

Оттогава красивият северния залив на Китен носи името Атлиман - Конски залив или заливът на коня.

Днес над самия залив Атлиман, близо до морето, бди красивата болярска дъщеря, яхнала хвърковатия си кон.

И всеки посетител на Китен може да се полюбува на това невероятно място и да посети паметника, построен в чест на легендата за красивата Стана Урдовизка.

Султанският ферман

Според достигналото до нас, султанът спазил думата си и издал ферман.

Областта, която Стана успяла до обиколи с хвърковатия си кон, нарекли Хасекия – привилегирована земя, освободена от данъци.

Султанският ферман, даващ привилегии на населението в Хасекията, бил унищожен през 1845 година при убийството на последния му пазител хаджи Стоян от село Звездец.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ