LIATNO-SLANCESTOENE-CINDERELLA-compressor

Мистичната сила на Лятното слънцестоене

Още от древността култът към Слънцето е бил в центъра на множество обреди. Денят на лятното слънцестоене е почитан като специален ден за извършване на ритуали, молитви и други обредни действия.

Лятното слънцестоене настъпва на 21 юни.

5 интересни факта за Лятното слънцестоене

1. При извършването на пълен оборот на Земята около Слънцето, в рамките на календарната година, Земята 2 пъти се отдалечава максимално от Слънцето - при Лятното и Зимното слънцестоене и 2 пъти се приближава - при Пролетното и Есенното равноденствие.

2. Денят на лятното слънцестоене е най-дългият ден и следва най-кратката нощ. Това е денят, в който светлината взима превес над тъмнината.

3. Лятното слънцестоене бележи началото на календарното лято.

4. 21 юни е ден на преход на енергии. В този ден преминаваме от енергията на въздуха в енергията на водата.

5. По време на слънцестоенето половината земно кълбо е в сезона на лятото, а другата половина - на зимата.

Култът към Слънцето

Култът към Слънцето е известен при всички народи и цивилизации. Всички народи по света са почитали и обожествявали Слънцето.

В египетската митология бог на слънцето е Ра. По време на Петата династия той е един от главните богове в Древен Египет.

В древногръцкият пантеон - Хелиус е богът на слънцето. Той е поел слънчевата колесница от баща си. Аполон е почитан като древногръцки бог на светлината, изкуствата и красотата.

Римският бог на Слънцето е Сол. Той е бил изобразяван със слънчева корона и държащ земното кълбо.

zdravei-liato-cinderella-compressor

Ритуали и вярвания

Още от Древността се е вярвало, че Лятното слънцестоене е пикът на Слънцето и в този ден енергията му е особено мощна. Всички народи по света са свързвали този ден с извършването на специални ритуали, гадания и други обредни действия.

По интересен начин в различните чествания по света се вплитат християнските празници с древните езически вярвания.

Особено важно място, свързано култът към Слънцето е Стоунхендж, където древните келти извършвали своите мистични ритуали.

При скандинавските народи празникът на Лятното слънцестоене се отбелязва с палене на огньове и извършване на специални обреди, свързани с огъня. В Испания, Сарагоса също се палят огньове, които се и прескачат.

Лятното слънцестоене се празнува и на Изток. В Китай се чества като празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. На този празник се палят огньове и се отправят молитви към предците.

Култът към Слънцето е бил познат и по българските земи. В древното тракийско селище до Старосел, се извършвали ритуали в чест на Бога Слънце, отправяли се молитви за закрила и здраве, освещавали се храни и други.

Мощната енергия на Лятното слънцестоене се свързва и с празника Еньовден, когато, според вярванията на предците ни, се случват чудеса.

beach-blur-clouds

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ