ПЕРСЕФОНА ОТИВА ПРИ МЪЖА СИ

Персефона отива при мъжа си

Знаете ли легендата от древногръцката митология за красивата Персефона

 

Персефона била единствената дъщеря на богинята на плодородието Деметра и Зевс.

Персефона била стройна красавица и в нея били влюбени и богове и смъртни.

Ръката й искали и Аполон и Посейдон, но майка й смятала, че е още твърде млада за брак. Деметра решила да изпрати дъщеря си в Сицилия, далече от нейните обожатели.

Персефона била много щастлива в слънчевата Сицилия. По цял ден се наслаждавала на красиви цветя и се забавлявала със своите приятелки.

Един ден, обаче, я видял богът на подземното царство Хадес. Той се влюбил в нея от пръв поглед и я пожелал за жена. Хадес изненадващо се появил на колесницата си и отвлякъл Персефона в подземното си царство.

Когато Деметра разбрала, че любимата й дъщеря я няма, тръгнала да я търси, но никъде не откривала следа от Персефона. Богинята питала всеки срещнат дали не я е виждал някъде и накрая богът на Слънцето Хелиос казал, че Персефона е в подземното царство.

Деметра се отчаяла. Без любимата й дъщеря нищо вече нямало смисъл. Богинята на плодородието загубила желание да прави каквото и да било. Не искала да се вижда с никого. Напуснала Олимп. Всичко загубило смисъл за нея.

Така постепенно с отчаянието на Деметра, животът на Земята започнал да се променя и замира. Растенията изсъхвали, животните умирали.

Боговете се притеснили. Зевс се опитал да върне Деметра на Олимп, дори изпратил при нея богинята Ирида да я убеди, но Деметра отказала. Тя поствила условие, че ще се върне и Земята отново ще бъде плодородна и цъфтяща, ако Хадес върне дъщеря й.

Зевс знаел, че трябва да предприеме нещо, защото всичко на Земята можело да загине без богинята на плодородието. Тя искала дъщеря си, а брат му Хадес отказвал да пусне любимата си.

Тогава Зевс решил Персефона да бъде половин година при майка си и половин година при мъжа си Хадес.

Щом Персефона се върнала на Олимп, Деметра, засияла – раззеленили се дърветата, разцъфнали цветята.

От тогава всяка година, дойде ли време Персефона да се върне при мъжа си Хадес, Деметра отново потъва в скръб. Птиците отлитат, листата на дърветата окапват, тревите и цветята изсъхват. Идва зимата.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ