proletno-ravnodenstvie-cinderella-compressor

Силен магически ден - 20 март

20 март е Денят на пролетното равноденствие и от древни времена този празник е считан за магически.

Прадедите ни са знаели, че всичко, което се случва на този ден оказва влияние върху съдбата на човека.

Радостта и положителните емоции на този празник могат да прекодират съдбата ви към добро и да изпълнят живота ви с радост и щастливи събития. Тъга, гняв, тежко изясняване на отношенията или други негативни чувства, които изпитвате в този магически ден могат да доведат до проблеми.

Вижте какво трябва да правите и какво да избягвате в Деня на пролетното равноденствие...

Празникът на пролетното равноденствие

Пролетното равноденствие е възлов момент в хода на годината. В този ден енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало, се изравняват. Това е честване на равновесието и баланса.

От този ден нататък силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината.

Празникът отбелязва началото на пролетта, началото на нов живот и възраждане, време за оживени дейности.

Картичка за Първа пролет

Вярвания, чествания и обреди за Пролетното равноденствие

С този период от годината са свързани множество народни традиции, обичаи и мистични вярвания в различни страни по света.

Този ден означава възкресение, пречистване и избавяне от всичко ненужно.

Пролетното равноденствие се празнува от всички, които го наричат по различен начин, имат свои обреди и честват различни богини.

В българската традиция Пролетното равноденствие се отбелязва с празника Благовещение (Благовец) на 25 март.

Става се рано сутринта, за да е блага годината. Трябва да имате златна или сребърна монета в джоба си, или хляб, ако ви закука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо. В този ден водата от реките тогава става лековита. Сутринта за здраве се пие студена вода. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец. Ако в нея се посадят семена от босилек, след това от израсналото растение могат да се приготвят различни лекове, както и да послужи при магически ритуали за защита и любов.

При скандинавците това е празникът на пролетната богиня Остара, на която се принася в жертва заек.
При англо-саксонците това е Еостра – тяхната богиня на пролетта.

При славяните това е богинята на пролетта Веста - символ на обновлението и събуждането на природата от зимен покой. На празника на богинята Веста, било обичайно да се изхвърлят ненужните вещи от дома, както и обидата и други негативни чувства - от сърцето.

„Зеленият човек“ или Зеленият Георг е друга централна фигура в ритуалите на пролетното равноденствие в Северна Европа, особено в бившите римски провинции.

Пречистващи ритуали за празника

В това магическо време на годината имаме възможност да се изчистим от негативната енергия, чувства и мисли и да презаредим емоционалните и духовни сфери в живота си.

Какво трябва да правим и какво да не правим на този ден

1. За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма кристална купа с вода и натопете в нея цветя. Изберете цветя от вашата градина, полски цветя или купени от цветарския магазин. Сложете купата на централно място в дома си.

2. Почистете къщата, сменете пердетата и внесете пролетно настроение в дома си.

3. Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно. Смята се, че направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести.

4. Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате. Изхвърлете ги или ги дайте за благотворителни цели.

5. На този ден дори собствените ви мисли могат да повлияят на съдбата ви! Затова трябва да мислите само за доброто. Избягвайте тъга, гняв, разправии и други. Те могат да доведат проблеми в живота ви.

6. Не трябва да мислите лошо или да изричате лоши думи, защото на този ден те могат да нанесат сериозни проблеми на човека, към който са отправени. Всичко лошо изпратено на другите се връща към този, който го е изпратил!

7. Има специален славянски обред, с който да поканите в къщата си богинята Веста. В деня на пролетното равноденствие станете рано и със запалена свещ в ръка обиколете дома си 8 пъти по посока на часовниковата стрелка. Обикаляйте дома си с думите: Щастие. Късмет. Изобилие.

8. Денят на пролетното равноденствие е прекрасно време за мечти, визуализиране и създаване на планове за постигане на целите. Не пропускайте в този ден да направите списък на мечтите и целите си! Пуснете пролетния вятър на промяната и пробуждането, за да претворите живота си!

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ