Nick (1)

Звездно интервю

Ник Станчев: „Малко режисьори са си позволявали в един сезон да пуснат различен  тип филми. За мен това е най- голямото предизвикателство в момента“

 

Филмът „Танго в тунела“ бе селектиран в основната програма на трите най-големи български фестивала – „София Филм Фест”, „Любовта е Лудост” и „Златна Роза”.

Продукцията е изцяло независима и не се ползва от държавно финансиране.

„Танго в тунела“  е съвременна българска драма, която проследява живота на младия мъж Тони (Ники Станчев), който е изоставен от родителите си, както и взаимоотношенията му с обкръжаващия свят.

Здравей, Ник  😉 Съвсем скоро излезе тийзъра на новия игрален филм „SnowCrawlers“  („Пълзящи по снега“), как го прие аудиторията след успеха на „Танго в тунела“?

- Изключително  изненадващо за мен, реакциите на хората бяха невероятни.  Много  малко критики, от гледна точка на тийзъра, тип – „нищо не разбрах”, може би защото не всеки знае разлката.

Разликата между тийзър и трейлър е, че тийзър е по-къса рекламна форма с цел само загатване (англ. teaser – дразня, гъделичкам), а трейлъра е минута по-дълъг и  информативен,  като  история.

Аудиторията е видяла от сегашния тиийзър, хорър – жанра на филма.

От хората, които следят нещата ти, комплимента или критиката по – лесно се приема.

Пуснахме тийзъра на 30 септември, за моя рожден ден, когато непознат за мен човек писа и пожела да ни представлява в Америка, като дистрибутор, което само по себе си говори, че сме промотирали добре нашата родина и родно кино.

 

Разкажи ни малко за историята на „SnowCrawlers“?

- Историята бе разписана от мен още преди 3 години. Беше написано като 25 минутна  новела, вдъхновена  изцяло от любовта ми към мистиката, който дават снега и зимата. След заснемането на „Танго в Тунела”, реших да извадя тази история и да я разширя в пълнометражна форма.

Всичко започва от това как земята се чисти от хората, самите те са облечени в черно, а символиката на бялото и чистотата е снега. Нещото, което ги обединява е атмосферата и „бродникът“, който живее под снегът – резултат от зимния катаклизъм. Хора изчезват, нещо в снега ги преследва…

Двамата основни прерсонажа – Остин- бивш военен, не изпитващ страх, не вярващ в  паранормалното. Таня, която е сървайвър, вярва в свръх естественото и търси езерото, от което е излязло „нещото“, заради което се е случил целият катаклизъм.

 

Има ли известни лица  в “SnowCrawlers”?

- Както знаете, не сме фенове на познатите лица.

Ние сме едно много силно „артистично семейство“, което работи последните години по различни публични проекти. За  мое щастие, след написването на сценария, за няколко седмици вече имахме продуцент, който да повярва в нас – Василена Спасова.

Главен актьор е Никола Първанов – млад и много талантлив актьор от Пловдив, в ролята на Остин. Във филма участват също така Златето Керемедчиева и Стоян Любенов, който играе луд музикант.

 

Кога планирате да излезе филма?

- Много държим да излезе в сезон, когато е студено и е близко до идеята на филма – зимния период, края на 2020 г.

Имаме не малко специални ефекти вътре, обработка на кадри, музика и т.н

Ще бъде преведен и на английски език, където планираме да има и не излъчени в българския вариант на филма кадри, за да допринесе при продажба в чужбина и нови фенове.

S_DSC1152-cinderella-compressor

Имате ли вече планове за следващ проект след излизането на филма?

- Заедно с Чавдар Тишев работим по един проект – еротичен ноар. Изключително арт и донякъде експериментален проект. Ще бъде 16+ и е насочен към по отбрана публика. Хора, които имат сетивата да усетят художественото и фотографското. Филмът е структуриран в девет различни една от друга истории – „тайният живот“ и темите табу в живота ни т.е деветте истории са обединени в един филм с обща идея и тема.

 

Определено си насочен към всичко различно и НЕ правено до сега в България. Искаш  да си пръв, да си  различен или нещо друго?

- Всичко (смее се), първите винаги се помнят. Дори и в нещо като Биг Брадър хората помнят кои са Зара, Здравко и Нед… Другите след това са просто „поредните“. Искам това, което  правим да бъде новото и пионерското в българското кино. За да създадем едно ново усещане, а не да стоим във „формулата“.

В „Таен Живот” вратата за оригиналност е по-различна. Ние нямаме реалната представа какъв ще е продукта на финал. Разбира се в добрия смисъл на думата (смее се)

С Чавдар сме замислили и изложаба, в кадри и фотографии от сцените, с която да представим проекта.

 

Разкажи ни за тази изложба?

- Изконната идея бе на Чавдар. Не сме измислили точно кога ще е ивента, но със сигурност ще обединява кино, актьори и фотографии.

 

И тук ли няма известни лица?

- Ще го запазя в тайна защото има не известни, известни… тотални дебютанти.  С Чавдар имаме наш тип на селекция – търсим хора, които на първо място разбират идеята, а после питат за условията. Филмът е на принципа „покажи и скрий“.

 

Търсите ли хора за филма?

- В интерес на истината – да.  Все още търсим хора, за останалите сегменти, които ни предстои да заснемем.

 

Кога може да го очакваме на пазара?

- За „Таен Живот“ пролет-лято-2020 г. мислим да стартираме кампанията. Ще се разчуе! (смее се)

 

Как се чувстваш между два невероятни проекта? Има ли разцвет при българските филми?

- Уверен съм!

Българският айдио – визуален бизнес  върви много бързо напред, разцвет имаме когато започнем да берем плодовете на труда си. Има разцвет в смелостта и търсенето на различните проекти и жанрове.

Изключително ме радват две от новте ленти, които  предстоят.  Едната е „Диви и щастливи“- много голям фен съм на нещата, които прави Марто Макариев.  Яна Маринова е намерила в негово лице най-добрия български режисьор, който може да създава продукти на западно ниво откъм визия и атмосфера.

Очаквам с интерес и новия филм на Ники Илиев – „Завръщане“.

За Ник Станчев

Ник Станчев стартира кариерата си като актьор, а днес е един от най-перспективните млади режисьори, които имат възможността да работят на българската киносцена.

Към днешна дата преподава в школа за актьорско майстворство.

През 2015 г. излиза дебютният му пълнометражен игрален филм като режисьор и сценарист – „Момичето от НиЗката Земя“. 2016 г. Снима  късометражния си филм „Луксозна Смърт“, който бива селектиран на няколко фестивала, от които номинация за най-добър късометражен филм на “Barcelona Planet Film Fest, както и сред 10-те най-добри късoметражни български филма в наградите на Българската филмова академия. През 2016 г. поставя и първата по рода си за България фетиш постановка „Феята на Страстта“, селектирана за Аскеер в категория „Иновативна драматургия.” (2017). 2019 г. излиза вторият му пълнометражен игрален филм „Танго в тунела“. Част от официалната селекция на 23-я международен София Филм Фест.

 

Интервю на Бояна Бояджиева

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

ЗВЕЗДНО     РУБРИКИ