cinderella.bg-kak-da-predpazim-kozhata-si-ot-slantseto

Как да предпазим кожата си от слънцето

Дълги години придобиването на тен бе истинска мания и за жени, и за мъже. За щастие, с излизането на редица научни проучвания в областта хората осъзнаха колко е важно, докато се наслаждаваме на слънцето, да предприемаме и нужните защитни мерки. Вредните UV лъчи могат да нанесат сериозни рискове върху човешката кожа, като в нередки случаи те могат да се превърнат в причина за поява на реални заболявания, а дори и фатален край под формата на рак. За щастие, съвременната медицинска и козметична практика ни предоставя редица ефикасни методи за предпазване от негативното влияние на слънцето. Днес ще ви запознаем с тези, преминали през нужните тестове и доказали се като наистина практични и работещи.

Използване на слънцезащитни продукти

Времето, в което се пекохме под жаркото слънце, без да използваме козметични продукти с подходящ слънцезащитен фактор, за радост е зад гърба ни. През летния сезон ежедневно ни напомнят щателно да нанасяме този тип средства, за да предпазим кожата, а и здравето си. Проблем обаче може да настъпи, когато сме в магазина и не можем да се ориентираме как да подберем правилните продукти. Ето няколко насоки в това отношение:

♦ Лицето има нужда от слънцезащита през цялата година, а не само докато сте на плажа или през лятото. През по-хладните дни можете да не използвате максималния 50 SPF фактор, а да го сведете до 30 SPF или 15 SPF в случай че работите в затворено помещение и почти не се показвате навън през слънчевата част от денонощието.

♦ Различната кожа има различни предпочитания към слънцезащитен продукт. Ето защо на пазара ще откриете дори средства със SPF, подходящи за акнеична кожа. Те са изключително надежден стимул за хората, страдащи от комедони да нанасят слънцезащита, вече без притеснение, че порите им ще се запушат. От друга страна, ако имате нужда от слънцезащита за суха кожа - Sun Like ви предлага и специализирани хидратиращи продукти с подходящ за различните сезони фактор. Същото важи и за хора със зряла кожа, които пък биха избрали анти-ейдж средства със SPF.

♦ На плажа трябва да нанасяте слънцезащита с 50 SPF фактор – и на лицето, и на тялото, а и дори ако сте под чадъра.

♦ За да бъде ефикасна вашата защита от слънцето, подновявайте я поне на всеки 3 часа.

 

Не подценявайте шапките и слънчевите очила

Те ви носят допълнителна защита за най-уязвимата част на кожата, а именно тази на лицето. Именно в тази зона от тялото се образуват най-лесно пигментни петна и бръчки вследствие на слънчево изгаряне или прекомерно излагане на горещите обедни UV лъчи.

Замислете се и за слънцезащитно облекло

Специализираните магазини могат да ви предложат както бански със защита срещу UV лъчите, така и други типове дрехи. Възможно е дизайнът да не ви впечатли от раз, но имайки предвид функционалните им ползи, компромисът с визията, определено си заслужава.

Избирайте внимателно времето за излагане на слънце

Това предупреждение важи както за дните на плажа, така и за градската среда. Имайте предвид, че между 12 и 15 часа (а понякога дори и до 16) слънцето е не просто силно и непоносимо, но и много вредно и опасно. Това е интервалът от денонощието с най-много рискове за вашата кожа, но и за общото ви здравословно състояние. Според статистиката, повечето топлинни удари се регистрират именно в тази част от деня. Ако имате възможността, прекарвайте я на закрито или с подходящо (леко и светло) облекло и всички други възможни мерки за безопасност.

Слънцето е източник на изключително важния витамин Д, а и на добро настроение. Не бива обаче да подценяваме и рисковете, които носи. Срещу тях има добри средства и практики, които да приложите, за да се радвате на слънчевите позитиви подобаващо!

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

КРАСИВА     РУБРИКИ