Kojata-i-godinite

Кожата през годините

Блестяща, стегната и свежа кожа... Това е представата ни за хубаво и младо лице. Какво трябва да знаем, за да го запазим по-дълго такова? Как се отразяват годините на нашата кожа?

Kojata-i-godinite

Знаете ли, че...

Основните функции на кожата са да предпазва тялото от механични въздействия и прекомерна загуба на вода.

Тя още служи за топлоизолация, регулиране на температурата и като рецептор за част от сетивата.

Кожата е изградена от два основни слоя – епидермис и дерма.

В основата на епидермиса се намират пигментни клетки, съдържащи меланин, който придава цвета на кожата.

Дермата е изградена предимно от съединителна тъкан. Тя осигурява изхранването на епидермиса и определя здравината на кожата. Тук са разположени капилярите, които осигуряват притока на кръв и снабдяването с хранителни вещества, както и влакната колаген и еластин, които поддържат структурата на съединителната тъкан гладка и стегната.

През годините

След като навършиш 20 години -  организмът започва да забавя производството на колаген и възстановяването на кожните клетки изисква повече време. Процесите на остаряване са невидими все още. С годините еластина и колагена в кожните клетки намаляват, съдържанието на водата също.

Кожата започва да губи своята еластичност и мекота, изтънява, изсушава се, появяват се бръчки. След като навършиш 30 - епидермисът започва да загрубява и клетките все по-трудно задържат вода. С наближаването на менопаузата защитния слой на кожата намалява и тя става прекомерно чувствителна.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

КРАСИВА     РУБРИКИ