НАХРАНИ КОСАТА СИ

Нахрани косата си

Какво трябва да знаем за косата и грижата за нея? Има ли момиче, което не мечтае за блестяща и буйна коса? От какво зависи състоянието на косата ни?

НАХРАНИ КОСАТА СИ

Знаете ли, че...

Цветът на косата се определя от цвета на космите, които я съставляват. Около 75% от хората по света имат тъмна или черна коса, 22% - кафява коса, 2% - руса и 1-2% - рижа.

Меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото и т.н.

Меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото и т.н.

Косата израства средно с 1,25 см. на месец. Растежа й зависи от сезона и състоянието на организма. Смята се, че косата расте по-бързо през лятото.

Знаете ли, че...

Гъстотата на косата зависи от различни фактори. Интересно е, че е различна при различните цветове на косата. При русите коси броят на космите е около 120 хиляди, при тъмните - около 100 хиляди, а при рижите - около 80 хиляди.

Опадането на косми е нормално явление, когато не надхвърля 100 косъма в денонощието. При опадане на по-голямо количество косми - може да става въпрос за косопад.

Косата и витамините

Както кожата така и косата се нуждаят от витамини. Витамините A, E и С ускоряват растежа на косата и я защитават от ултравиолетовите лъчи. Витамините от група В я овлажняват и допринасят за образуването на пигментите. Можете да нахраните косата си като й дадете необходимите витамини чрез специална козметика за коса, а ако това не даде очаквания резултат - с приемане на  витаминен комплекс.

Дефицит на витамини

Дефицитът на витамини можете да откриете по съответните симптоми. При недостиг на витамин A косата е без блясък, суха е и се къса, появява се пърхот, а на витамин Н - косата капе. Дефицитът на витамин С води до отслабване, късане и цъфтене на косата, а на витамин Е - до забавен растеж. При недостиг на витамини от група В корените се омазняват, а краищата са сухи, възможно е побеляване.

Косата и слънцето

Грижите за косата през лятото са специфични и са свързани със слънчевите лъчи, горещото време, плуването в морето и в басейни. За да предпазите косата от ултравиолетовите лъчи използвайте специални шампоани с UV филтри. Избягвайте да излагате косата си на преки слънчеви лъчи, особено на плажа.

Преди да излезете навън я напръскайте със спрей с ултравиолетова защита. Не забравяйте подходящите балсами и маски, които ще върнат жизнеността и блясъка в косите ви. Разгледайте предложенията на Cinderella.bg за специална козметика за коса за летните дни. Ако вие имате любими продукти, споделете ги с нас 🙂

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

КРАСИВА     РУБРИКИ