ПЕЧЕНА ПУЙКА
РЕЦЕПТИ В СИНДЕРЕЛА
Как се готви печена пуйка? Как да приготвя вкусна печена пуйка? Какви продукти са необходими? Как се прави лесно и вкусно пуйка?
ПРОДУКТИ
Голяма пуйка с дреболии
Ориз - 350 грама
Праз - 3 стръка
Гъби - 200 грама
Сушени кайсии, сини сливи и стафиди - по 100 грама
Пресован чесън - 1 с.л.
Подправки: червен пипер, кимион, черен пипер, чубрица, розмарин, риган, мащерка, дафинов лист
Бяло вино - 150 мл
Зехтин, олио или масло
Сол
ПРИГОТВЯНЕ
Подготвяне на пуйката - Почистете пуйката и я натъркайте с малко сол, зехтин и пресования чесън отвън и отвътре. Полейте я вътре с 1/2 от бялото вино и я оставете за 1 час, като от време на време я обръщайте.
Приготвяне на плънката - В голям тиган загрейте малко олио и задушете накълцания праз, нарязаните гъби и дреболиите на пуйката. Когато всичко омекне, добавете подправките. След това изсипете ориза и разбъркайте добре. Когато всичко се разпредели равномерно, долейте останалото вино и разбъркайте. Когато се изпари, долейте чаша топла вода. Разбъркайте, докато оризът поеме цялата течност, долейте втора чаша вода и отново изчакайте оризът да поеме течността. Свалете плънката от котлона и към нея добавете накълцаните сушени плодове. Оставете да се охлади.
Приготвяне на пуйката - Напълнете пуйката с охладената плънка и я зашийте. Поставете я в намазана тава, върху парчета лук, за да не залепне. Намажете обилно цялата пуйка със смес от 1-2 ч.л. червен пипер и зехтин или масло. Долейте в тавата 2 чаени чаши топла вода.
Печене - Покрийте пуйката с алуминиево фолио и я печете в слабо загрята фурна. Продължителността на печенето зависи от фурната и градусите, може да отнеме около 5 часа. След като пуйката е готова, отстранете фолиото, полейте я с получения в тавата сос и я върнете във фурната, за да се запече и да придобие апетитна коричка.
Да ви е вкусно!
Вижте повече рецепти
ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - РУБРИКИ, СТАТИИ И ХОРОСКОПИ