ЩОЛЕН - НЕМСКИ ДЕСЕРТ
РЕЦЕПТИ В СИНДЕРЕЛА
Как се прави щолен? Как да приготвя немския десерт щолен? Какви продукти са необходими? Как се прави вкусен немски традиционен щолен?
ПРОДУКТИ
Брашно - 500 грама;
Суха мая - 1 пакетче;
Краве масло - 200 грама;
Прясно мляко - 250 грама;
Сурови бадеми - 50 грама;
Стафиди - 300 грама;
Захаросани портокалови корички и захаросани лимонови корички - по 50 грама;
Можете да добавите и други захаросани плодове и 120-150 грама марципан;
Подправки: смлян карамфил - 1 щипка, настъргано индийско орехче - 1 щипка, кардамон - 1/4 чаена лъжица, ванилии - 2 броя;
Ром - 50 мл;
Сол - 1 щипка;
Захар - 100 грама;
Пудра захар - 1/2 чаена чаша.
ПРИГОТВЯНЕ
Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Разбъркайте и оставете за няколко минути да шупне.
В отделна голяма купа се пресява брашното и към него се добавят солта, захарта и подправките. Разбърква се добре, а в средата се прави кладенче и се изсипват охладено масло и млякото с маята.
След като замесите тестото го прехвърлете върху набрашнена повърхност и разстелете с длани. В тестото се добавят стафидите, бадемите, нарязаните на ситно захаросани плодове, портокаловите и лимоновите корички.
Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. Ако сте решили да добавите марципан, в средата сложете парченцата марципан.
Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.
Щоленът се покрива с алуминиево фолио и се пече около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като извадите щолена от фурната, докато е топъл го намажете с разтопено масло и го поръсете обилно с пудра захар. Оставете го да изстине.
Съхранявайте щолена на хладно място, увит във фолио, в плик или кутия.
Вижте повече рецепти
ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - РУБРИКИ, СТАТИИ И ХОРОСКОПИ