ГРЪЦКА МУСАКА

ГРЪЦКА МУСАКА

РЕЦЕПТИ В СИНДЕРЕЛА

Как се готви гръцка мусака? Как да приготвя бързо и лесно мусака по гръцки? Какви продукти са необходими? Как се прави гръцка мусака - вкусна рецепта?

 

ПРОДУКТИ

Телешка кайма - 750 г

Патладжани - 500 г

Картофи - 500 г

Кашкавал - 300 г

Домати от консерва - 100 г

Яйца - 2 броя (2 белтъка - за плънката и 2 жълтъка - за соса)

Магданоз - 4-5 стръка

Лук - 1 глава

Чесън - 4-5 скилидки

Черен пипер - по желание

Галета - 6 супени лъжици

Брашно - 40 г

Прясно мляко - 300 мл

Зехтин и краве масло

Захар - 1/2 чаена лъжичка

Сол

 

ПРИГОТВЯНЕ

Подготовка: Обелете и нарежете на кръгчета/филийки картофите и патладжаните. Запържете ги за кратко в намазан със зехтин тиган.

Обелете и нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза и доматите.

 

Приготвяне на плънката: Запържете в тиган лука и чесъна със зехтин. Към тях прибавете каймата, която запържвайки надробявате на дребно. След като каймата е почти готова, сипете нарязаните домати, захар, сол и черен пипер на вкус. Сместа се вари на слаб огън, докато течността се изпари.

Свалете от котлона и когато плънката изстине, към нея добавете разбитите белтъци и нарязания на ситно магданоз.

 

Приготвяне на сос Бешамел:  Запържете брашното в 40 г разтопено масло за минутка. Постепенно към него добавяйте прясното мляко, като непрекъснато разбърквате. Добавете разбитите жълтъци. Оставете да ври 4-5 минути след като кипне, докато сосът леко се сгъсти.

 

Подреждане и печене на мусаката: Намажете тавата с масло и поръсете с галетата. Разстелете картофите на дъното и ги посолете леко. Отгоре подредете последователно половината от плънката, патладжаните, останалата част от плънката и настъргания кашкавал. Залейте мусаката със соса Бешамел и печете в умерено загрята фурна около 30 минути.

Да ви е вкусно!

 

Вижте повече рецепти

Направете своя избор

ВКУСНО     РУБРИКИ

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - РУБРИКИ, СТАТИИ И ХОРОСКОПИ