ГРЪЦКА МУСАКА
РЕЦЕПТИ В СИНДЕРЕЛА
Как се готви гръцка мусака? Как да приготвя бързо и лесно мусака по гръцки? Какви продукти са необходими? Как се прави гръцка мусака - вкусна рецепта?
ПРОДУКТИ
Телешка кайма - 750 г
Патладжани - 500 г
Картофи - 500 г
Кашкавал - 300 г
Домати от консерва - 100 г
Яйца - 2 броя (2 белтъка - за плънката и 2 жълтъка - за соса)
Магданоз - 4-5 стръка
Лук - 1 глава
Чесън - 4-5 скилидки
Черен пипер - по желание
Галета - 6 супени лъжици
Брашно - 40 г
Прясно мляко - 300 мл
Зехтин и краве масло
Захар - 1/2 чаена лъжичка
Сол
ПРИГОТВЯНЕ
Подготовка: Обелете и нарежете на кръгчета/филийки картофите и патладжаните. Запържете ги за кратко в намазан със зехтин тиган.
Обелете и нарежете на ситно лука, чесъна, магданоза и доматите.
Приготвяне на плънката: Запържете в тиган лука и чесъна със зехтин. Към тях прибавете каймата, която запържвайки надробявате на дребно. След като каймата е почти готова, сипете нарязаните домати, захар, сол и черен пипер на вкус. Сместа се вари на слаб огън, докато течността се изпари.
Свалете от котлона и когато плънката изстине, към нея добавете разбитите белтъци и нарязания на ситно магданоз.
Приготвяне на сос Бешамел: Запържете брашното в 40 г разтопено масло за минутка. Постепенно към него добавяйте прясното мляко, като непрекъснато разбърквате. Добавете разбитите жълтъци. Оставете да ври 4-5 минути след като кипне, докато сосът леко се сгъсти.
Подреждане и печене на мусаката: Намажете тавата с масло и поръсете с галетата. Разстелете картофите на дъното и ги посолете леко. Отгоре подредете последователно половината от плънката, патладжаните, останалата част от плънката и настъргания кашкавал. Залейте мусаката със соса Бешамел и печете в умерено загрята фурна около 30 минути.
Да ви е вкусно!
Вижте повече рецепти
ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - РУБРИКИ, СТАТИИ И ХОРОСКОПИ