ikona-risuvana-sv-dimitar-610x872_0

ОБИЧАИ И ПОВЕРИЯ ЗА ДИМИТРОВДЕН

НА 26 ОКТОМВРИ ПРАЗНУВАМЕ ДИМИТРОВДЕН!

Православната църква почита Свети Димитър!

Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитричка, Мита, Митка, Димо, Дима, Димка, Драган, Митра

 

Свети Димитър е един от най-почитаните светци от българите. Празникът се чества на 26 октомври и имен ден празнуват всички, носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Димитричка, Драган, Димо, Димка, Митко, Митра и други.

Най-често свети Димитър е изобразен на кон, убиващ змей – символ на злото (антихриста).

ОБИЧАИ ЗА ДИМИТРОВДЕН

Българите свързвали Димитровден с настъпването на зимата и студа.

Около Димитровден завършвали строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да поканят цялото село за освещаването на дома. Може би тези обичаи са в основата на обявяването на Димитровден за празник на строителите, ковачите, техниците, металурзите.

На Димитровден стопаните се разплащали и разпускали наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи. На места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи стопаните дарявали нови дрехи, овен или агне. 

ПОВЕРИЯ И ГАДАНИЯ

Денят е свързан с много поверия и гадания за предстоящата година.

Вярвало се, че ако на Димитровден е пълнолуние - ще бъдат пълни кошерите с мед и ще се роят пчелите.

Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома - полазник. Варвало се е, че ако гостът е добър и заможен и годината ще е такава.

ТРАДИЦИОННА ТРАПЕЗА ЗА ДИМИТРОВДЕН

Българите свързвали Димитровден с настъпването на зимата и приключването на селскостопанската работа. Помощниците и ратаите били освобождавани, а строителите завършвали къщите.

На този ден хората сядали на богати трапези, на които задължително приствало месо. На Димитровден, според традицията, се приготвя курбан, гювеч от овнешко, печено пиле или яхния с пиле. На масата е хубаво още да се сложи и пита с ябълки, ябълков пай, печени ябълки, тиква.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

НАЧАЛО     РУБРИКИ