3-dni-praznici-cinderella-bg

ЮЖИЦИ И ВЕРИЖИЦИ

АНТОНОВДЕН

АТАНАСОВДЕН

16, 17 и 18 януари

ЗАПОЧВАТ ТРИ ДНИ ПРАЗНИЦИ!

 

От 16 януари  започват три празнични дни, които произтичат от различни евангелски събития. Освен църковните чествания, народът ни празнува тези дни по свой начин, с различни традиции и обичаи. Желателно е в тези празнични дни да не се работи!

В Северозападния край на 16 януари е Южици и Верижици.

На този ден жените не работят, за да омилостивят светкавиците и гръмотевиците. Тези природни стихии ги плашат и до днес. Месят колачета, които раздават за здравето на домашните животни.

На 17 януари е Антоновден. Почита се Антоний Велики.

Жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разгневят шарката, чумата и синята пъпка. Имен ден празнуват: Антон, Антоанета, Тони, Тонка и т.н.

Третият ден е на свети Атанасий - 18 януари. В Северозападния край го наричат Зимни Танас.

Празнуват го срещу чумата по птиците и животните. Смятат го за покровител на овчите стада, затова някога давали тлъст овен курбан на обща трапеза. Във всяка къща се колила черна кокошка, която се готвела с ориз. Месила се пита, намазана с мед, която се раздавала на съседи и близки срещу болести.

На този ден народът смята, че зимата преваля. Съществува легенда, че свети Атанас се качил на планината, свалил кожуха си и се провикнал „Отивай си, зимо, да дойде лятото”.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Наско. От гръцки името означава безсмъртен.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

НАЧАЛО     РУБРИКИ