eniovden-cinderella-compressor

На Еньовден небето се отваря

Еньовден се празнува всяка година на 24 юни. На същата дата православната църква чества рождението на Свети Йоан Кръстител.

Първоначално празникът е съвпадал с Лятното слънцестоене и затова много от вярванията и ритуалите са свързани със Слънцето.

5 важни ритуала и поверия за Еньовден:

1. В нощта срещу Еньовден небето се отваря... и се случват чудеса!

Еньовден е празник, свързан с множество поверия и мистична сила. Този ден също се свързва с няколко празника - езически и православни: Денят на Лятното слънцестоене, Рождението на Йоан Кръстител, празници сред славянските народи. Освен това, мистичният празник Еньовден се свързва и с могъщи стихии - Слънцето, Огъня и Водата.

Не е случайно вярването, че в нощта срещу този специален Ден небето се отваря и се случват чудеса!

Затова тази вечер преди да си легнете помислете за своите съкровени мечти! Какви чудеса искате да се случат в живота ви? Как ще се чувствате тогава?

Преди да заспите тази нощ, благодарете на Вселената за всичко, което имате днес, за всички  големи и малки чудеса, които са ви довели на тази Земя и сте получавали през годините. Благодарете и за тези чудеса, които ще се случат в Живота ви.

2. На Еньовден билките са най-лековити

Вярва се, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, като им придават магическа целебна сила.

Според поверието, в тази нощ билките са най-лековити и затова рано сутрин на Еньовден жените събират билки, които да използват за лек през цялата година. Сред билките, които се берат са еньовче, иглика, маточина.

Cinderella-bg-Default_green_meadow_in_the_middle_of_the_meadow_10_young_beau_2 (1)

3. Водата става лековита и магическа

В магичната нощ срещу Еньовден, освен билките, и водата в реките и кладенците добива лечебна и магическа сила.

Затова всеки преди изгрев слънце трябва да се измие с лековитата роса или течаща вода. Този ритуал се препоръчва за здраве през годината!

4. Сънищата са пророчески

Нощта срещу Еньовден е изпълнена с особена магична сила. Вярва се, че в тази нощ сънищата са пророчески, магиите хващат и гаданията се сбъдват.

5. Магичната сила на слънцето

Според поверията, след като се изкъпе във водите, слънцето поема своя обратен път към зимата. Народът вярва, че сутринта на Еньовден, при изгрева, слънцето “трепти и играе” и който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Според друго вярване, точно по изгрев слънце трябва да се обърнете с лице към него и през рамо да погледнете сянката си. Ако тя се отразява цялата, тогава ще бъдете здрави през годината, ако видите само част от нея – пазете се от болести.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ