bulgarian-folk-costume-4017175_1280-compressor

Ритуали за Лазаровден

Лазаровден и Цветница са едни от най-хубавите пролетни празници. Те се празнуват седмица преди Великден. Лазаровден е в събота, а Цветница в неделя. През 2024 година – са на 27 и 28 април.

Лазарките и ритуалите на Лазаровден

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Ерусалим.

Според Евангелието, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и починал. Когато Христос се завърнал, той възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия Лазаровото въздигане от смъртта, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Лазарките в българската народна традиция

Лазаровден е денят, в който се ознаменува превръщането на момичета в моми за женене. Нашите баби и дядовци са вярвали, че мома, която не е лазарувала не може да се омъжи.

Според традициите, на този ден празнично облечени девойки на възраст от 10 до 16 години, закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството. Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Девойките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито. Вярвало се е, че словото, изречено на този ден, има магическа сила.

bulgarian-folk-costume-4017175_1280-compressor

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ