easter-eggs-4875505_1280

Традиции и символика на Великден

Великден се смята за най-големия християнски празник. Докато на Коледа празнуваме раждането на Исус Христос, на Великден честваме неговото възкресение. Възкресението заема особено място в християнската религия. На този ден християнската църква тържествено отбелязва връщането на Исус Христос към живота, след като е бил разпънат на кръста и погребан.

Великден винаги се чества в неделя. Всяка година е на различна дата. През 2024 година Великден се пада на 5 май.

Великият пост

Великият пост преди Великден е най-строг и продължителен. Той продължава 40 дни. Последната седмица е седмицата на Христовите страдания, затова се нарича Страстна седмица. Тя се свързва със страданията, смъртта и погребението на Исус Христос.

През Страстната седмица постът е срог. Особено срог е постът на Разпети петък. Ако здравето позволява, тогава не се яде нищо и дори не се пие вода.

Великденските яйца и козунаци

По света има различни обичаи за Великденските празници. Някои от тях се спазват и до днес от християните. Боядисването на яйца, козунаците и агнето са три символики на Великден, които се спазват в християнския свят.

 

Яйцата се боядисват в четвъртък или събота. По традиция първото боядисано яйце трябва да е червено.

Според някои поверия първите червени яйца трябва да се сложат в сито, постлано с нова кърпа, за да може слънцето да ги види и да се усмихне. Вярвало се, че тези яйца имали силата да предпазват и да лекуват.

Според традициите на трапезата трябва да има козунак и агнешко.

Нова премяна за Великден

По традиция на Великден се обличат нови дрехи.

Хубаво е преди празника да сте изчистили къщата. По Великденските празници не се работи.

Тържественото богослужение

Вечерта срещу Великден се ходи на църква.  Тогава се отслужва тържествено богослужение.

Въпреки извънредното положение и тази година храмовете няма да са затворени и богослужението няма да се отложи. Заради извънредните мерки не се препоръчва отиването на църква и струпването на много хора. Голяма част от християните ще гледат богослужението от домовете си. Тези, които ще отидат до храмовете трябва да носят маска и да спазват мерките за отстояние.

В 0.00 часа свещеникът оповестява Възкресението на Божия син с думите "Христос Воскресе!", а християните отговарят "Воистина Воскресе!" и се поздравяват.

Една от традициите на Великден е отнасянето на свещения огън вкъщи. Всеки от присъстващите запалва своята свещ и се стреми да запази пламъка възможно най-дълго време и да го отнесе в дома си.

 

КАК ДА БОЯДИСАМЕ ЛЕСНО И ПРИЯТНО ЯЙЦАТА ЗА ВЕЛИКДЕН>>>

Кой празнува имен ден на Великден

На Великден празнуват всички, които носят имената:

Велизар, Велик, Велика, Величка, Вичо, Велимир, Велимира, Велин, Велина, Велислав

 

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН>>>

Картичка за Великден

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ