cinderella.bg-naturalni-sastavki-v-borbata-s-akneto

Натурални съставки в борбата с акнето

По данни на СЗО към края на първото десетилетие от 21 век близо 80% от юношите по цял свят и почти всяка втора жена страдат от дерматологичното заболяване, наречено акне. Този кожен проблем е не просто неприятен, но и изключително упорит. Всяка борба с акне е лична битка, в която пациентът има за задача да открие причината и типа на своята диагноза, а след това и действащите конкретно в неговия случай средства за овладяването й.

През последните години обаче дерматолозите преобърнаха единодушното до сега мнение, че пъпките, комедоните, черните точки и запушените пори трябва да се борят със силни медицински синтетични изделия. Според проучванията подобни формули всъщност действат само временно, а много често в последствие и засилват проблема. Причината е, че различни силни химикали и киселини увреждат кожната бариера, с което създават предпоставка за ново раздразнение на кожата, по-лесна поява на още пъпки и дори придобиване на други проблеми, каквито са пигментните петна, розацеята и така нататък.

Ето защо сред новите тенденции в борбата срещу акнето на преден план излизат средствата на фитотерапията. Медицинските специалисти съветват използването на натурални средства – вътрешно и външно – които макар и с по-бавен ефект, дават по-дълготрайни и сигурни резултати. Модерната фармакология предлага богат избор от продукти, използващи натурални съставки в борбата срещу акнето. Кои са тези органични екстракти и билкови комплекси, ще разберете в следващите редове.

 

Лавандула

В маслото от лавандула се съдържат специфични фотохимикали, които разполагат с антибактериално, противовъзпалително, дезинфекциращо и възстановяващо действие. Тези специфични свойства на растението го превръщат в универсален лек срещу всякакъв тип акне, но особено младежкото, при което се наблюдава излишък от произведения себум в кожата и силно омазняване. Лавандулата контролира тези процеси и води до по-бързото завяхване на пъпките, както и до превенция срещу образуване на белези от тях.

 

Лайка

Тя има подобен на лавандулата ефект с разликата, че действа и успокояващо. Лайката ускорява процеса на лечение на комедоните. Интересно е, че тя може да се прилага под формата на лосион за външно третиране, но също така допълнително да се приема и като чай. В тази двойна атака срещу акнето съумявате да се справите с проблема от всички посоки, лекувайки и причината, и симптома му.

 

Репей

Първоначално тази билка е била препоръчвана за вътрешен прием при акне. Причината е, че репеят има силно антисептично и подобно на антибиотичното действие. По този начин растението редуцира симптомите и на най-тежките форми на акне, като е изключително ефективно при така нареченото Acne Vulgaris. В последствие обаче, козметичната индустрия приобщава ползите на репея за вътрешен прием и в своите продукти. Днес, можете да откриете специализирани средства като серуми, лосиони и почистващи гелове с репей, подходящи за кожа, склонна към образуване на комедони.

 

Мед

Медът е уникален натурален продукт с множество положителни ползи за нашето здраве и за естествената ни красота. Конкретно за хора с акне, той е сред топ съставките на популярни почистващи и възстановяващи маски. Дори не е нужно да смесвате меда с други ингредиенти, за да си помогнете при акне. Обикновено ексфолиране с мед ще подобри значително кожата, ако го прилагате поне два пъти седмично.

 

Невен

Невенът е изключителна билка с много здравословни ползи за нашата кожа. От невен са се правили мехлеми за по-бързо зарастване на рани от векове наред и от различни древни народи. Днес, козметичната индустрия разполага и с изобилие от почистващи и укрепващи средства за външно приложение с невен, подходящи за акнетична кожа. Според билкарите обаче това растение е и най-доброто, което можете да изберете за вътрешен прием, ако страдате от хормонално акне.

Препоръчваме ви да изпробвате различни натурални средства срещу акне, докато не откриете подходящия за себе си, тъй като всяка кожа е индивидуална и разполага със свои персонални нужди за почистване и освежаване.

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

КРАСИВА     РУБРИКИ