krasiva-zdrava-koja-vitamini

Витамини за красива кожа

Витамините са ни нужни. Те участват в жизненоважни процеси. За нормалното функциониране на организма ни е необходимо да се приемат витамини и минерали. Витамините са необходими и за нашата красота. Те поддържат кожата млада и жизнена, косата буйна и красива, а ноктите здрави и силни. Без витамини ще са невъзможни дишането, храненето, регенерирането и пречистването на тъканите. Кои витамини са важни за вашата кожа и как да я нахраните най-добре?

krasiva-zdrava-koja-vitamini

Витамините и кожата

За нашата красота е важно да приемаме комплексно всички витамини. Вярно е, че някои от тях имат по-голяма роля в процесите, важни за кожата, но не можем да се ограничим и да приемаме само тях, допускайки недостиг на други витамини. Кожата е здрава и блестяща, когато е здраво цялото тяло.

Ето и най ценните витамини за нашата кожа: А и Е - те стимулират образуването на еластин и колагенови влакна и са едни от най-силните антиоксиданти; B2 и РР - снабдяват клетките с кислород; С - укрепва кръвоносните съдове; Н (биотин) се бори срещу възпаленията.

Липса на витамини?

Ако имате дефицит на някои витамини, вашето тяло ще ви подскаже. При недостиг на: витамин А - кожата е изсушена и загрубяла, възможна е поява на бръчки и пигментни петна; витамин Е - кожата е повехнала и дехидратирана, епидермисът изтънява; витамини от група B - зачестяват дерматитите, обривите и възпаленията, възможни са ранички в ъгълчетата на устата;

raspberry

Витамин РР - тенът е повехнал, а кожата се лющи; витамин С - кожата губи своя тонус и са възможни пигментни петна и разширени капиляри; витамин Н (биотин) - по-чести възпаления и сивкав оттенък на кожата.

Ноктите подсказват

Ноктите също подсказват дефицит на витамини. Те са сухи и чупливи при дефицит на витамин А и чупливи  - при недостиг на витамин Е. Набраздини са и растежът им се забавя когато тялото се нуждае от витамини от група B. Недостиг на витамин РР води до загуба на блясък и сивкаво-жълтеникав оттенък, а повърхността се набраздява, а на витамин С ноктите се разслояват, имат вдлъбнатини и уплътнения.

Недостиг или излишък?

Витамините са важни, както за нашето здраве, така и за нашата красота. Най-добре ще е, ако успявате да си ги набавите с храната. При необходимост можете да приемате и специални добавки, но не забравяйте - излишъкът е също толкова вреден колкото и дефицитът! Не лишавайте тялото си от важни витамини и микроелементи, като го подлагате дълго време на вредни за здравето диети и хранителни режими.

vitamini-za-zdrava-koja

Нахрани кожата си

Хранете кожата си отвътре и отвън. Можете да правите домашно приготвени маски, като пасирате любимите плодове и ги смесите с овесени ядки, кокосово масло, зехтин, мед и други полезни съставки. Друг метод, който ще ви отнеме само няколко минути е всяка сутрин да избирате един плод и с малко парченце от него да намажете кожата на лицето си. Отделете няколко минути днес, за здраве и красота утре.

Ако домашните маски не ви привличат, разгледайте избраните за вас от Cinderella.bg маски. Грижете се за кожата си и тя ще ви се отблагодари. Вслушвайте се в тялото си, обичайте го - само това ще ви гарантира здраве и красота!

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

КРАСИВА     РУБРИКИ