ТЯЛОТО ЖАДУВА ЗА ВОДА

Тялото жадува за вода

Водата е живот. Тя е жизнено важна за всяко живо същество. Хората не могат да оцелеят повече от няколко дни без вода. Нашите тела са 65-70% вода. Това процентно съдържание определя важната роля, която водата играе за здравето ни, за работата на нашето тяло и за поддържането на всички жизнени функции. Водата регулира телесната температура чрез изпотяване, транспортира хранителни вещества и кислород до клетките, подпомага храносмилането, премахва токсините от тялото ни и още много други.

Колко вода трябва да пием?

Няма универсален отговор. Смята се, че минималното количество е 1,5 - 2 литра на ден.

Количеството вода, която трябва да изпиваме дневно зависи от килограмите ни, начина ни на живот, колко активни сме, спортуваме ли, пушим ли и други. 

Според някои специалисти - на килограм телесно тегло трябва да се консумират около 28 мл вода, а за активни спортисти - около 44-46 мл.

Всеки човек има индивидуална нужда от вода, затова ви препоръчваме да се вслушвате в нуждите на вашето тяло и да увеличавате приема при необходимост.

Пийте повече вода, когато...

Спортувате - пийте повече вода! Водата се пие по време на спортуване, а не след това. Трябва да е със стайна температура и на малки глътки.

voda-sport

Грешно е веднага след приключване на тренировка да се пие студена вода или бира. Така се натоварват бъбреците и сърцето.

С настъпването на летния сезон нуждите на тялото ни от вода нарастват значително. В жегите трябва да приемаме поне 1 чаша вода над дневния прием.

Специалистите съветват по-тежките хора да пият допълнително по чаша вода на всеки десет килограма отгоре. Пушачите се нуждаят от допълнително количество вода.

Как да приемаме водата?

Пийте водата топла или хладка, но никога студена! Според специалистите е добре водата да се пие на малки глътки.

Полезно за здравето е непосредствено след събуждане да пием вода.

Оставете тялото ви да реши - дали ще е топла или хладка, чаша или по-голямо количество вода. Можете да добавите лимон или сода.

Направете си "лимонада" - с половин лимон и малко сода в чаша вода. Каквото и да изберете не забравяйте най-важното правило - съобразявайте се с вашето тяло! Когато се научите да се вслушвате в него, то най-ясно ще ви покаже от какво се нуждае!

За здрав сън - изпийте чаша вода

Липсата на вода може да причини безсъние, мигрена и дори депресия заради нарушения електролитен баланс в мозъка. Водата е разпространено средство за терапия.

Хладна вана или душ вечер изчистват тялото и съзнанието, а шумът на поточе или река и плисък на вълни гонят тревогата.

Ако страдате от безсъние, си представете спокойно езеро или лунно море.

Пийте повече вода през деня, а не вечер, за да не задържате течности в организма.

Хубавата кожа "изпива" чаша вода

Дехидратацията е основен фактор за стареенето на кожата.

Белезите на дехидратация са: сухота, липса на еластичност, наличие на дребни бръчки около очите.

През лятото кожата трябва да се хидратира не само външно, но и чрез пиене на повече вода.

Пиенето на 1-2 чаши гореща вода сутрин изчиства токсините и отваря порите. По този начин кожата изхвърля вредните вещества.

Изпотяването също е полезно за изчистването от токсините.

voda-otslabvane

Отслабвайте с вода

Водата играе важна роля за отслабването. Тя служи за тонизиране на мускулите и кожата и повишаване на метаболизма на мазнините.

От друга страна, дехидратацията води до излишък на мазнините в тялото, нисък мускулен тонус, повишава токсичността на организма и задържането на вода.

За здравословно отслабване и намаляване на целулита е необходим повишен прием на вода, подходяща диета, масажи и двигателен режим. Диетолозите ни съветват да изпиваме чаша топла вода сутрин след събуждане. Опитайте!

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

ЗДРАВА     РУБРИКИ