splashing-165192_1280-compressor

Най-магичните дни в годината - Водици

На 5 януари православната църква отбелязва Попова Коледа или Зимен Кръстовден, а на 6 януари - Богоявление (Йордановден).

В народния календар на  датите 5, 6 и 7 януари е празник известен като Водици, който започва преди Богоявление. Водици е древен празник, водещ началото си много преди Христа.

Според вярванията, в тези магични дни се отдава почит на водата. Небето се отваря, Бог чува молитвите ни и изпълнява най-съкровените ни желания.

Вярвания и ритуали за българския празник Водици и християнския празник Богоявление

Старият български празник Водици води началото си преди Христа и се празнува на 5, 6 и 7 януари. Тези 3 дни, според нашите прадеди са били 3 от най-магичните дни на годината.

Много е важно в този период да имате светли и положителни мисли. Избирайте внимателно какво минава през главата ви, защото в тези магични дни мислите стават реалност! Нека те да са позитивни. Имайте вяра, че желанията ви ще се сбъднат.

Според вярванията на българите, по време на празника Водици, водата започва да чува и да сбъдва желанията ни. По-долу вижте как да наречете вода, за да сбъднете желанията си.

Празникът Водици се празнува 3 дни.

На 5 януари вечерта се прави ритуал с мълчана вода. Според вярванията, в полунощ небето се разтваря и изпълнява всяко желание.

На 6 януари е Мъжки водици. Мъжете се хвърлят в реката или се къпят в извор за здраве и мъжка сила.

На 7 януари е Женски водици. На този ден жените се къпят с чиста вода, за да са здрави и силни. След 7 януари женското и мъжкото начало се съединяват.

 

На 6 януари Православната църква празнува Богоявление (Йордановден). Според православния календар празникът Йордановден е свързан с кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

На този ден се извършва ритуалното хвърляне на кръста. След изваждането на кръста се отслужва тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Хвърлянето на кръста е стар предхристиянски обичай. Независимо колко е студено, се вярва, че на този ден водата лекува и носи здраве и хвърлилите се в ледените води няма да се разболеят.

 

Има една изключително типична за Калофер традиция - мъжкото хоро в ледените води на Тунджа. Според традицията, хиляди хора, в народни носии танцуват  в ледените води на река Тунджа.

Ритуалът се прави в деня на Богоявление - 6 януари. Не е сигурно от кога е началото на традицията. Според някои е от времето на Османското владичество, но кой може да каже дали коренът не е много по назад във времето. Традицията продължава до днес. В последните години мъжкото хоро на Йордановден придобива все по-голяма популярност.

На 5 срещу 6 януари е нощта на Мълчаната вода. Всеки може да си направи мълчана вода и да използва силата на Водици, за да сбъдне най-голямото си желание. Виж как да го направиш...

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ CINDERELLA.bg - СТАТИИ, РУБРИКИ И ХОРОСКОПИ

Направете своя избор

МАГИЧНО     РУБРИКИ